Klassiek

Piet Swerts / philharmonie zuidnederland

Yakara

Vrijdag
18 september 2020
18.00 uur, 20.30 uur

Met een vierde editie weet MoMeNT zich stilaan te nestelen in het culturele landschap. Voor de eigen creaties van MoMeNT laat het festival zich graag inspireren door dat wat de stad en de samenleving ons biedt.

In Tongeren eiste het opnieuw openleggen van de Jeker heel wat stof,  tijd en ingrijpende werken. Nu de werken voltooid zijn is iedereen opgetogen over het resultaat. Het klinkt wat grootmoedig, maar als de Donau en de Moldau geëerd mogen worden met een symfonie, waarom dan de Jeker niet? MoMeNT contacteerde de uitgeweken Tongenaar Piet Swerts met dit componeer verzoek.

Heerlijk toch dat deze gelauwerde componist, die tweemaal het verplicht werk mocht schrijven voor de Koningin Elisabethwedstrijd, positief reageerde op de uitnodiging. Piet Swerts laat zich inspireren door de loop van de rivier; van de bron in Lens-Saint-Servais om 55 km verder te monden in de Maas in Maastricht. Yakara is de oorspronkelijke Gallische naam van de rivier en betekent ‘helder water’.  Net voor Piet Swerts zestig wordt (op 14 november!) kent Yakara zijn première.

Yakara wordt gebracht door het philharmonie zuidnederland en gedirigeerd door Oostenrijker Philipp Pointner.

De realisatie van dit gedroomd project werd mogelijk gemaakt dankzij het dynamisch festival Musica Sarcra.  Na Tongeren is dit muzikaal meesterwerk ook nog te horen in Maastricht en Den Bosch.

Maar de wereldpremière is op vrijdag 18 september 2020. Er zijn twee concerten voorzien, om 18.00 uur en om 20.30 uur. De VELINX opent hiermee het nieuwe seizoen 2020-2021. Van een unieke start gesproken.

 

moment.tongeren.be
www.pietswerts.be
www.philharmoniezuidnederland.nl

Tickets

Basis: € 10,00,

Credits

Componist: Piet Swerts - Dirigent: Philipp Pointner - Uitvoerders: Philharmonie zuidnederland - Baritonsolo: Stijn Ritzen (Hoeselt) - Zangkoor: Vrouwenkoor van het Conservatorium Maastricht - Instudering: Hans Leenders