Het Nieuwstedelijk & Fien Leysen

Wie We zijn

Woensdag 2 oktober 2019
20.30 uur

Wie we zijn - Fien Leysen (teaser) from Het nieuwstedelijk on Vimeo.

Het begint met twee overgebleven oude mensen.
Het begint in de neus van een fighter jet 

aan het einde van de tweede wereldoorlog. 
Met twee jongens die naar huis vliegen. 

En later, met een derde man die steeds vergeten wordt. 

 

Het begint aan het einde van een leven, aan het midden, en het begin.

 

In Wie We Zijn kijkt Fien Leysen terug op waar ze vandaan komt, en hoe identiteit gevormd wordt. Het onderzoek start bij haar eigen grootvader die piloot was voor het Belgische leger. Langs verhalen over vliegtuigen die beschoten werden, en kogels die de cockpit doorboorden, komt Fien via omwegen uit bij verschillende experts. Ze zoekt antwoorden bij een bioloog, een filosoof, een psycholoog, een ornitholoog, een boeddhist, een digital expert, en een robotontwerper. 

In de wereld van de digitaliteit, zijn onze online identiteiten onmisbaar geworden. Bijna ieder van ons is online terug te vinden, via een Facebook-profiel, een twitter-pagina, een Linkedin-samenvatting, een instagram-account, of gelijk welk digitaal platform. Deze platformen zijn misschien wel net zo populair omdat ze ons telkens de kans geven een identiteit te construeren, en uit het niets (of vanaf welk punt we ook willen) onszelf opnieuw uit te vinden of vorm te geven. Het lijkt wel of we nu, door deze social media, meer dan ooit bezig zijn met hoe we onszelf moeten profileren en dat we dat profiel dan ook werkelijk als onze identiteit aanzien.

Toch lijkt het alsof we ons vandaag meer dan ooit de vraag stellen wie we zijn. Vele mensen lijken in de war en zijn op zoek. Rond haar heen, en op haar Facebookfeed, zag Fien steeds meer leeftijdsgenoten op wereldreis vertrekken. Omdat ze snel nog een stukje van de wereld wilden zien of niet goed wisten wie ze waren. Maar is “het kennen van de wereld” of het “kennen van onszelf” überhaupt mogelijk?

Fien gaat in gesprek met iemand die de verste reis aflegde, een ruimtevaarder , en praat met hem over perspectief, afstand, ruimte, en wie we zijn.

 Research wees uit dat 70% van de bevolking af en toe het noorden kwijt is, het gevoel heeft ergens niet thuis te horen, ergens geen recht op te hebben, een bedrieger te zijn, of niet de legitimiteit te voelen om iets te mogen zeggen. Dit komt steeds terug op de vraag wie we zijn, voor onszelf, maar ook naast anderen. In verhouding tot anderen. Tot de wereld. Tot waar we vandaan komen, waar we zijn, en waar we naartoe gaan.