De Limburgse componist Jan Swerts - zoon van Roger Swerts van de in Tongeren wereldberoemde Dë Bjètëls - werd in zijn tienerjaren erg beïnvloed door Wim Mertens, Philip Glass en Keith Jarrett. Meer recent hadden ook artiesten als Max Richter, Jóhann Jóhannsson en Hauschka, maar ook singer-songwriters zoals Joni Mitchell en Nick Drake een enorme impact.

Zijn debuutplaat ‘Weg’ uit 2010 was een weemoedige tocht doorheen donkere straten, enkel begeleid door een minimalistische piano en een ijle stem. Humo, Knack, De Morgen, Radio 1 en Klara: allemaal haalden ze de superlatieven boven.

En dat deden ze opnieuw in 2013 voor ‘Anatomie van de melancholie’, een verzameling bloedmooie songs geïnspireerd door schrijvers en kunstenaars als Luc De Vos, Patricia De Martelaere, Johan Heldenbergh, Wim Mertens en Jotie T’Hooft. 

In september 2016 verscheen zijn derde album ‘Schaduwland’ waarop Jan Swerts de traditionele verwerkingsfases van een trauma (schok, ontkenning, woede, vlucht…) onder de loep nam. Opnieuw regende het sterren in de pers en de media en er volgde een korte maar bloedmooie tournee in concertzalen als AB Brussel, De Roma Antwerpen en Handelsbeurs in Gent.

‘Schaduwland’ van Jan Swerts was in 2016 genomineerd voor MIA award in de categorie Auteur/Componist en Arwork.