FIlm

Petite Fille

Sébastien Lifshitz

Dinsdag
26 oktober 2021
20.30 uur

In deze ontroerende documentaire weet de kleine Sasha heel goed wie ze is, maar worden haar ouders soms moedeloos wanneer ze het aan de rest van de wereld proberen uit te leggen. Filmmaker Sébastien Lifshitz schetst een hartverwarmend portret van een familie verenigd in hun strijd tot hun transgender dochter/zus overal kan zijn wie ze is.

Mama Karina herinnert zich nog levendig het moment waarop ze ongewild het hart van haar dochter brak. Sasha is vier jaar oud en vertelt haar moeder dat als ze later groot is, ze een meisje wil zijn. Wanneer Karina haar dochter, die geboren werd als jongen, vertelt dat dat niet kan, is ze ontroostbaar. Opgeschrikt door de heftige reactie van haar kind begint Karina haar onderzoek naar genderdysforie.

Wanneer filmmaker Sébastien Lifshitz begint aan zijn ‘Petite fille’ zijn we alweer enkele jaren later en kan Sasha thuis helemaal zijn wie ze is. In schattige jurkjes voert ze voorzichtige balletpasjes uit onder goedkeurend oog van haar onvoorwaardelijk liefhebbend gezin. Maar in de wijde wereld stuit ze nog steeds op onbegrip. Gelukkig kan ze erop rekenen dat haar familie haar zal beschermen en voor haar zal vechten. 

‘Petite fille’ won op het 47e Film Fest Gent de Grand Prix voor beste film. Lifshitz werd geprezen door de internationale jury waarin onder meer Benh Zeitlin en Natali Broods zetelden met de lovende woorden: “De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed”. 

www.mooov.be

Tickets

Basis: € 8,00
VVK: € 7,00

Credits

Regie: Sébastien Lifshitz - Scenario: Sébastien Lifshitz. - Productie: Frankrijk 2020 - Taal: Frans - Ondertitels: Nederlands - Duur: 90 min