FIlm

De wekelijkse filmtip van Lisa

MORGEN

Dinsdag
20 april 2021
Vrijdag
30 april 2021

Een film die relevanter is dan ooit: Morgen van Marian Crişan. Deze satire op hedendaagse vooroordelen, onderzoekt hoe vriendschap kan helpen onze culturele verschillen te overbruggen. Het speelfilmdebuut van de Roemeense auteur Marian Crișan is een verhaal over vriendschap en de aanpassing aan nieuwe omstandigheden. In 2010 won deze film vier prijzen in Locarno. 11 jaar later verdient hij nog een prijs bij: een ode aan de vriendschap.

De afgelopen tijd hebben wij bewust uitgekeken om elkaar na lange tussenpozen weer te zien en elkaar op duizend en één vlakken te kunnen inspireren. Vriendschap is iets wat ons zomaar ten deel valt. Iets waarover we ons alleen maar kunnen verbazen. Juist dat wat ons leven glans verleent en zin geeft, blijkt ons telkens weer te overkomen. Iets onverwacht, iets groter dan onszelf, bewaart ons voor vergrauwing, de kilte, de eenzaamheid. Daarom dat films over vriendschap in deze tijd des te harder gewaardeerd worden en ons in hun proximiteit ontroeren.
Nelu, een veertiger, werkt als bewaker bij de plaatselijke supermarkt in Salonta, een klein stadje aan de Roemeens-Hongaarse grens. Elke dag is voor hem hetzelfde, tot hij op een dag iets anders uit de rivier “vist”: een Turkse man die probeert de grens over te steken. Nelu besluit hem te helpen.

Specifieke vermelding verdient de mooie affiche van deze film die in een uniforme beeldtaal helpt de boodschap van de film bij jou te brengen. Hij herbergt avontuur en een breed perspectief op de wereld.

Deze film is online te bekijken via MUBI: https://mubi.com/nl/films/morgen
(7 dagen gratis proefabonnement)

De liefde voor filmposters werd in de VELINX recent nog gevierd tijdens EUROPALIA vorig jaar in maart en april. Meer dan 40 beelden schitterden langs de wand van de galerij. Een terugblik? Ja graag!

Van 2 maart tot en met 19 april 2020 toonde deVELINX een fraaie collectie filmaffiches uit de Roemeense cinema (vanaf 1925 tot hedendaagse titels). De filmaffichekunst heeft een rijk en boeiend verleden. De Roemeense filmaffiches staan in de schaduw van hun Tsjecho-Slowaakse of Poolse tijdgenoten maar, ook al zijn ze minder bekend, toch reiken ze ons een schat aan uiteenlopende stijlen, formele composities en concepten aan.

The line-up van klassiekers excelleert in de artistieke stijl van die tijd. Zo is bijvoorbeeld O NOAPTE FURTUNOASA (A Stormy Night) uit 1943 één van de favorieten (een bewerking van een van de bekendste stukken van de grootste toneelschrijver van Roemenië, I.L. Caragiale) en zijn film DIRECTORUL NOSTRU (Our Director) uit 1956, met de legendarische komische acteur Grigore Birlic in de hoofdrol; die vlijmscherpe satire over de bureaucratie maakte de communistische regering zo boos dat Georgescu bijna 10 jaar lang geen films meer mocht maken.

Frappant is de reeks van affiches die per twee werden voorgesteld, om zo het ideologische gebruik van de filmkunst (dat in de visuals van de respectieve films wordt weerspiegeld) te isoleren. Veel films hadden niet één maar twee prominente posterbeelden. Een affectieve episode uit de Roemeense filmgeschiedenis.

 

Geniet met volle teugen om deze filmparel(s) te (her)ontdekken!

Deze film is online te bekijken via MUBI: https://mubi.com/nl/films/morgen

Credits

Regie: Marian Crişan
Taal: Roemeens 
Ondertiteling: Engels/Frans/Italiaans/Portugees/Spaans/Turks
Speelduur: 98 min