Uitverkocht!, Klassiek

Zaterdag 26 september 2020

17.30 uur, 20.30 uur

Pianist Jef Neve in ontmoeting met organisten Luc Ponet en Peter Maus in de Tongerse Basiliek

Toen we Jef Neve het idee voorlegden voor een groot concert in Tongeren, dacht hij onmiddellijk aan de Basiliek, en natuurlijk aan de prachtige orgels.

Jef componeerde een jaar geleden een orgelcompositie voor Bozar (Brussel).  Het werd een 7-delige imposante compositie waarbij de organist omringd wordt door een 11-koppig orkest, waar Neve zelf deel van uitmaakt als pianist.  Op 26 september zal deze compositie voor het eerst klinken buiten Bozar, in de Tongerse basiliek.

Doorheen de zeven delen werd het een heuse brok muziekgeschiedenis, gaande van melodieën die verwijzen naar “Morgenstimmung” uit Peer Gynt, soms knipogend naar de “roaring twenties” en jazzelementen waar Gershin en Bernstein nooit ver weg zijn.  Met het ‘Adagium’ is er een heuse stijlbreuk en laat Neve zich helemaal horen van zijn romantische zijde.  De veelheid aan stijlen is uitermate verrassend en maakt het werk zeer open en toegankelijk.

Jef Neve omringt zich hiervoor met schitterende muzikanten en creëert wervelende jazzmomenten met o.a. saxofonist Nicolas Kummert, bassist  Nathan Wouters en trompettist Teus Nobel.  De orgels solopartij wordt vertolkt door de uitbundige organist Peter Maus.

Maar Neve wil in dit concert ALLE orgels van de basiliek betrekken.  Hiervoor gaat hij de muzikale ontmoeting aan met de Tongerse organist Luc Ponet, die de instrumenten als geen ander kent.  Jef en Luc grasduinen in het immense orgelrepertoire en maken eigen versies van werken waarbij klassiek en jazz verweven worden.  De unieke combinatie van jazz en klassiek, van piano en orgel … en dit met twee absolute grootmeesters.


Tickets

Basis: € 20,00, Vriendenpas: € 17,00

Credits

Piano, compositie:  Jef Neve – Orgel: Peter Maus – Orgel: Luc Ponet - Viool: Pieter Jansen – Viool: Christophe Pochet – Altviool: Steven De Roeck – Cello: Anthony Gröger – Contrabas: Nathan Wouters – Tenorsaxofoon: Nicolas Kummert – Saxofoon: Andy Dhondt – Trompet: Teus Nobel – Hoorn: Bart Indevuyst – Trombone: Pieter Kindt - Foto © Rob Walbers