Expo

Euro-kartoenale 2021

Kansen en Opportuniteiten

Donderdag
30 september 2021
Zondag
31 oktober 2021

De internationaal erkende cartoonwedstrijd ‘Euro-kartoenale’ wordt sinds 1978 tweejaarlijks georganiseerd en behoort tot de absolute wereldtop. Cartoonisten van over de ganse wereld worden uitgenodigd om rond één specifiek thema te werken. In 2021 is het thema ‘Kansen en Opportuniteiten’. De winnende cartoons worden gebundeld in een rondreizende tentoonstelling die in oktober dus ook in de VELINX te zien zal zijn.

Reeds voor de 23ste keer organiseerde het Europees Cartoon Centrum Kruishoutem de tweejaarlijkse ‘Euro-kartoenale’. Voor deze editie kozen ze als thema ‘Kansen en Opportuniteiten’. Ze ontvingen we 2311 cartoons van 714 cartoonisten uit 80 landen. Cartoonisten van over de ganse wereld worden elke editie opnieuw uitgenodigd om rond één specifiek thema te werken. Deze thema’s worden zorgvuldig uitgekozen, zijn universeel en alles behalve voor de hand liggend. Zo kwamen in het verleden o.m. de volgende thema’s aan bod: Kip & Ei, het weer, het circus, geld, reiskoffers, elektriciteit, vrijheid, ‘Zand, kiezel en grind’, de fiets, schoenen, bodemverontreiniging en -sanering, de ziel, de muur… Het werken met thema’s stimuleert de creativiteit van de cartoontekenaar en verhoogt in zeer sterke mate de kwaliteit van de werken.

Door de jaren heen is de Euro-kartoenale Kruishoutem uitgegroeid tot een internationaal erkende kwaliteitsvolle organisatie die tot de absolute wereldtop behoort.

 

Dat de gekozen thema’s van de Euro-kartoenale niet alleen inspirerend zijn voor cartoonisten maar ook voor de schoolgaande jeugd blijkt uit de inzendingen van de gedichtenwedstrijd voor de leerlingen van het middelbaar onderwijs die het Willemsfonds Tongeren sedert 2017 koppelt aan de Euro-kartoenale.

In 2019 was het thema De Muur. De 14-jarige Laïselore Lenaers behaalde de eerste prijs met haar gedicht Vleugels.

Vleugels
Hier zit ik
Niets gedaan
Niets te doen
Mag niets doen
Mijn vleugels gekortwiekt
Mijn toekomst kapotgeschoten
Om wie ik ben
Om wat ik doe

Maar
Hier zit ik
En ik vlieg
Ik vlieg mee
Over de muur
Naar de vrijheid
Naar de schoonheid
Naar het leven
In gedachte
Ben ik vrij
Zo vrij.