De Nwe Tijd

Heimat 3

Woensdag 7 november 2018
20.30 uur

Heimat 3 - How to build a home from De Nwe Tijd on Vimeo.

Op 23 november 2016 plaatste James Wood een reactie onder een YouTube-filmpje met de titel ‘to build a home’, een melancholisch liedje over het verlangen naar een thuis. Hij schreef in die reactie dat het niet goed met hem ging, dat zijn beste vriend een jaar daarvoor zelfmoord had gepleegd. Tot drie keer toe had die vriend hem op die bewuste avond proberen te bellen, maar hij had zijn telefoon niet opgenomen omdat hij op zijn Playstation zat te spelen. Hij schreef dat hij zich zo schuldig en verdrietig voelde. En zo eenzaam. Niemand reageerde daarop. Pas toen hij een jaar later zijn bericht aanpaste en schreef dat het nog steeds niet goed met hem ging, stuurden plots honderden mensen hem virtual hugs, hartjes en advies.

De Nwe Tijd besloot naar hem op zoek te gaan om met hem te spreken. Wie is hij? Hoe gaat het nu met hem? En waarom is er in Engeland sinds kort een minister van Eenzaamheid? En waarom plaatste James Wood juist onder het liedje ‘to build a home’ zijn wanhoopskreet?

‘Heimat 3’ is de derde voorstelling in een reeks losstaande voorstellingen – allemaal te zien in de VELINX - die vertrekken vanuit een doorlopend onderzoek naar verbondenheid. In ‘Heimat 1’ interviewden de makers hun eigen ouders en grootouders op zoek naar hun opvoeding en levenslessen, voor ‘Heimat 2’ speelden zij een zelfgeschreven requiem op een smeltende gletsjer in Groenland en voor ‘Heimat 3, how to build a home’ bouwen zij een huis.