Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai

Hamlet

Woensdag 24 april 2019
20.30 uur

trailer Hamlet - Lisaboa Huybrechts & Kuiperskaai from Toneelhuis on Vimeo.

Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai maken vitaal en grillig theater, getuige de wervelende versie van Shakespeare‘s ‘The Winter’s Tale’ en het gedurfde ‘1095’. Regisseur Lisaboa Houbrechts evoceert de geschiedenis in een rituele daad. Via het verbeelden van historische verhalen en klassiek repertoire onthult ze de mens in een keten van driften.

Lisaboa Houbrechts gaat nu de confrontatie aan met ‘Hamlet’. Ze zet het perspectief van de vrouw centraal en legt de focus op de destructieve relatie tussen Hamlet en zijn moeder, koningin Gertrude. Houbrechts toont de onschuld van Gertrude en brengt haar zo naar het hart van het repertoire.

Lisaboa Houbrechts vroeg actrice Grace Ellen Barkey (van Needcompany, al verschillende keren te gast in de VELINX) om de rol van de strijdende Gertrude te vertolken. Samen met haar zoon Victor Lauwers, als prins Hamlet, en haar dochter Romy Louise Lauwers (winnares van de prestigieuze Sylvia Kristel Award!), in de rol van Ophelia, zal Grace Ellen voor het eerst te zien zijn in een Kuiperskaai productie.

Lisaboa Houbrechts plaatst hiermee de werkelijke Lauwers-Barkey familie op scène om de canonieke Hamletfamilie te vertolken. Ze probeert zo tot de essentie van de oertragedie door te dringen.

Kuiperskaai behoort volgens ons – en we hebben onze woorden eerst gewikt én dan gewogen – tot één van de meest veelbelovende en interessante gezelschappen uit het Vlaamse theaterlandschap.