Gelieve uw aanwezigheid voor deze lezing / opening tentoonstelling te melden via info@develinx.be

za 02-vr 22 dec 23

Vermeylenfonds Tongeren - Brand

Het Vermeylenfonds, de stad Tongeren en de VELINX nodigen u van harte uit op de opening van de tentoonstelling ‘Brand, over verboden boeken’ op zaterdag 2 december om 15.30 uur

De tentoonstelling wordt ingeleid door An Christiaens, schepen van Cultuur. Daarna volgt er een lezing van Dirk Verhofstadt, politiek filosoof en auteur van verschillende politieke, filosofische en historische boeken. Hij doceerde media-ethiek aan de Universiteit Gent en maakte een doctoraat over Pius XII en de vernietiging van de Joden.

“Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.”(Heinrich Heine)

Op 10 mei 1933 kwam een horde nazi’s samen op de Bebelplatz in Berlijn om gehoor te geven aan de oproep van propagandaminister Joseph Goebbels. Alle boeken die niet pasten binnen het canon van de nazi’s werden op de brandstapel gegooid. Boeken van onder meer Heinrich Mann, Sigmund Freud, Erich Maria Remarque en Karl Marx gingen in vlammen op.

De titel van de tentoonstelling refereert aan deze historische gebeurtenis.

Met de tentoonstelling ‘Brand’ willen wij de strijd tegen censuur onder de aandacht brengen, want ook vandaag woedt deze nog. Bikkelhard. Kritische stemmen zijn de luis in de pels van autocratische regimes. Alle middelen worden ingezet om hen monddood te maken. Auteurs worden vervolgd, boeken verbrand. Censuur druist in tegen de mensenrechten, en dat kunnen wij niet aanvaarden.  

Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt.  

 

Deze expo is vrij te bezoeken van maandag 4 december 2023 tot vrijdag 22 december 2023: van maandag tot donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur, op vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. De tentoonstelling is buiten deze uren ook te bezichtigen tijdens de activiteiten in de VELINX, raadpleeg hiervoor onze website.

Gelieve uw aanwezigheid voor deze lezing / opening tentoonstelling te melden via info@develinx.be