FIlm

BILLIE

De FILMTIP van LISA #8

Donderdag
18 maart 2021

Muziek zorgt voor het openen van de geest.  Maar sommigen zingen zo nabij de waarheid dat ze er een prijs voor moeten betalen.

Begin jaren '70 besliste journaliste Linda Kuehl een biografie te schrijven van haar muzikale idool, Billie Holiday, de jazz-zangeres die op 44-jarige leeftijd overleed in 1959. Zeventien jaar later kwam Kuehl zelf plots in mysterieuze omstandigheden om het leven. De honderden uren aan interviews met tientallen getuigen (Count Basie, Sylvia Syms, Tony Bennett ...) die Holiday gekend hadden, bleven decennia ongebruikt. Tot de Britse documentarist James Erskine ze in handen kreeg. Hij distilleerde er Billie uit en het bleek een schatkist. Kuehl sprak met vrienden, geliefden en collega-muzikanten. Maar ook met vele andere betrokkenen – tot en met de pooier voor wie Holiday zich als 14-jarige prostitueerde en een FBI-agent die haar schaduwde in de jaren veertig, toen de war on drugs in de kinderschoenen stond en Holiday herhaaldelijk werd gearresteerd voor haar drugsgebruik.

I wanna know why all girl singers crack up, horen we de legendarische zanger Tony Bennett vragen in de ­openingsminuten van de documentaire Billie. Iedere zangeres die de top bereikt, gaat eraan onderdoor. Zijn stelling is in de laatste decennia nog vaak bewezen, onder meer door Whitney Houston, Marilyn Monroe en Amy Winehouse, over wie de afgelopen jaren al enerverende postume filmportretten verschenen.

Een intrigerend portret van een ijzersterke dame van wie de persoonlijkheid even complex en veelgelaagd was als haar muziek. Ze vocht tegen rassenscheiding, kampte haar hele volwassen leven met een drank- en drugsverslaving en viel op de verkeerde mannen. Maar bovenal bezat ze een stem zoals er nooit een was geweest en wellicht nooit meer zal komen.
Lady Days’ erfenis is eeuwigdurend. Zet bijvoorbeeld haar "Strange Fruit" nog maar eens op thuis en merk op dat haar rebellie de realiteit van het zwarte leven in Amerika opnieuw blootlegt.

 

Kijk Billie  via the Roxy Theatre