Woestzoeker (LO)

Artemis & Theater Antigone

Dinsdag 13 november 2018
13.30 uur

“Zijt gij ook één van die woestzoekers?”
"Nee ik ben meer een rustvinder.”
“Een rustvlinder?”
“Nee, een rustvinder!”
 
In het begin viel het nog wel mee. Toen waren het alleen nog maar onze spullen die kleiner werden. De tafel, de zetel, de televisie.
Maar toen begon ook het bed waarin we sliepen ineens te krimpen. En even later werden ook alle lampen zo klein dat ze amper nog licht gaven en begon iedereen dus tegen elkaar aan te botsen. Toen hadden we er echt genoeg van.
En toen waren op een dag ook papa en mama een heel stevig stukje gekrompen. Toen was het hek helemaal van de dam.
We werden wilde detectives. Niet omdat we dat wilden, maar omdat het niet anders kon.
Woestzoeker is een bitterzoete maar vrolijk van de pot gerukte voorstelling over hoe een groeiende sociale ongelijkheid nu ook het onderwijs begint aan te tasten. Een bende losgeslagen detectives trekt hartstochtelijk ten strijde tegen een vijand waarvan iedereen zegt dat hij niet te kloppen is.
Of hoe vaders en moeders zich compleet te pletter werken, maar desondanks blijven krimpen. Zo hard krimpen tot ze op een dag met het blote oog niet meer te zien zijn.
Na het hyperkinetische Bekdichtzitstil (2014) schrijven Raven Ruëll en Jan Sobrie opnieuw samen een lofzang op het roekeloze en losbandige kind dat anders is. Over een aantal jonge, bijzonder woeste zoekers die naarstig tegen de stroom in zwemmen.
Want tegen de stroom in heeft wel degelijk zin.